2014. július 17., csütörtök

Tényleg görög a görög? - Dinnyés finomságok

Nem, nem görög. Amit mi magyarok görögdinnyének nevezünk, az valójában Afrika déli részéről származik, s ha jobban utána kutakodunk, kiderül, hogy igazából nem is gyümölcs, hanem valójában zöldségnek számít, közelebbről a tökfélék családjába tartozik. Megtévesztő az édes íz. Nem véletlen, hogy nagyon régóta kedvelt. Az ókori Egyiptomban már 5000 évvel ezelőtt feljegyeztek dinnyeszüretet, a 10. századtól Kínában is termesztették, Európába pedig mór hódítók hozták be. Találó elnevezés rá a watermelon, hiszen 90-95 %-a víz, ennek köszönhetően jelentősen hozzájárul vízháztartásunk kiegyensúlyozásához. Fiatalít, méregtelenít, tisztít, egyszóval igen áldásos. Nézzük hát, mit is kezdhetünk vele - már ha nem faltuk be az egészet mindenféle kreatív gondolat nélkül, egyszerűen csak behódolva a mézédes íznek.

Watermelon recipes

Pizza görögdinnyéből


Hozzávalók:
1 szelet görögdinnye (8-10 cm körül, és 1 hüvelyk vastag), felesleges nedvességet szárítsuk fel
1 csésze eper
1/2 csésze fehér csoki reszelve
1/2 csésze mazsola
1/2 csésze apróra vágott dió
1 csésze kókuszreszelék 

Elkészítés:
A görögdinnye szelet héját levágjuk és egy tányérra tesszük, majd 6 felé vágjuk, mint egy pizzát. Végül megszórjuk a feltétekkel, utoljára a csokireszelékkel.

A receptet itt találtam: Játék az étel


Mentás görögdinnye saláta


Hozzávalók:
1 kg görögdinnye, 2 ág friss mentalevél, 20 dkg feta sajt, olívaolaj, darált feketebors.

Elkészítés:
Vágjuk a dinnye húsát nagyobb, körülbelül 3 centis kockákra, majd dobjuk egy hideg vízzel telt edénybe. Így a vízben, könnyen kihullik a magja. Tegyük egy szűrőedénybe, és csepegtessük le jól, majd borítsuk az egészet egy nagy salátástálba.
Kockázzuk fel körülbelül egy centis darabokra a feta sajtot, majd azt is tegyük a dinnye tetejére. Tépkedjük rá a mentaleveleket, daráljunk rá feketeborsot, majd csorgassuk meg pár evőkanálnyi olívaolajjal. Óvatosan, kezünkkel keverjük össze, vigyázva, hogy ne nagyon törjön össze.
Tegyük hűtőszekrénybe, hogy jéghidegre hűljön, majd salátástálba tálaljuk. Hűsítő nyári saláta grill pecsenyékhez is.
Szinte azonnal fogyaszthatjuk, ha jégbehűtött dinnyéből készítjük el.

A receptet itt találtam: Kaldeneker.hu


Görögdinnyés - gyömbéres limonádé


 Hozzávalók:
1,8 kg görögdinnye hús kimagozva, 10 db lime leve (lehet citrom is), 2,5 dl gyömbérszörp vagy gyömbérszirup

Elkészítés:
A hideg görögdinnye húsát magozzuk ki, majd tegyük gyümölcscentrifugába vagy turmixba, és teljesen turmixoljuk le.
Öntsük kancsóba, majd adjuk hozzá a citromlevet és a gyömbérszörpöt. Rakjunk bele jeget, néhány görögdinnye-kockát és lime-szeletet, majd tálaljuk.
kb. 6 adag lesz belőle.

A receptet itt találtam: Sülvefőve


Könnyű és hűsítő dinnye sorbet


Hozzávalók: sárga- és görögdinnye, víz

Elkészítés:
Kockázd fel a dinnyéket, majd tedd bele egy zacskóba és fagyaszd le egy kis időre. Ha már kellően lehűlt, vedd ki a fagyasztóból a zacsikat, tedd a kockára vágott dinnyéket egy turmixgépbe, vagy használj egy nagyobb edényt és kézi robotgéppel készíts belőle pürét. Ha nem elég a nedvességtartalma, akkor önts hozzá bátran egy kis vizet. Adj hozzá cukrot vagy mézet ízlés szerint, és turmixold össze újra. Akár azonnal is tálalható, de egy edényben le is fagyaszthatod. Díszítsd egy kis mentalevéllel, és máris kész a szuper frissítő és hűsítő, finom dinnyés sorbet!

A receptet itt találtam: Lifemagazin.hu


Görögdinnye mascarponés mézes dióval



Hozzávalók: 
(1 adag) 150-200 g görögdinnye, 2 ek mascarpone, 1 ek natúr görög joghurt, 2-3 csepp vaníliakivonat, 2 csepp stevia, 1 ek méz, dió

Elkészítés: 
A behűtött dinnyét hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk kis kockákra. Keverjük össze a mascarponét a joghurttal, a vaníliával és a steviával (vagy vaníliacukorral és porcukorral, ízlés szerint). A mézet kicsit melegítsük fel, és keverjük össze a száraz serpenyőben megpirított dióval. Rakjuk a dinnyekockákat egy tálkába, vagy tányérra, tegyük rá a joghurtos mascarponét, és csorgassuk rá a diós mézet. Még pikánsabbá egy-két csepp balzsamecet krémmel tehetjük. Tálaljuk azonnal.
Ez a mascarponés-joghurtos krém más gyümölcsökkel is jól működik, keverhetünk a dinnyéhez epret, megszórhatjuk szezámmaggal, dió helyett jó hozzá a pisztácia vagy a mogyoró, szezámmag helyett a mák

A receptet itt találtam: Relaxotour


Ha szeretsz mókázni, nézd meg ezt is:

Dinnyés bolondságok - avagy így is tálalhatod a görögdinnyét

Melegben ajánlott:

Könnyen elkészíthető nyári édesség - 7 frissítő jégkrém recept
Hűsítő nyári italok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...