2014. június 10., kedd

Málnás italok

A málnát a legenda szerint először Kréta szigetén kezdték el termeszteni, innen terjedt tovább a rómaiak közvetítésével. A középkorban már ismert gyógynövénynek számított, a kolostorkertek népszerű növénye volt.

Érdemes fogyasztani nemcsak finom íze miatt, hanem azért is, mert:
  • rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz,
  • kitűnő vértisztító,
  • A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban,
  • jelentős mennyiségű B1 és B2-vitamint is tartalmaz,
  • az ásványi anyagok közül kálciumban, káliumban, magnéziumban és vasban bővelkedik.

A melegre való tekintettel most málnás italokat gyűjtöttem össze - nemcsak medvéknek.


Epres - málnás ital


Hozzávalók: 40 dkg eper, 10 dkg málna, 1 csomag vaníliás cukor, 6 dkg cukor, 25 dkg vaníliafagylalt, fél citrom leve
Elkészítés: Az epret és málnát megmossuk. Összeturmixoljuk a vaníliás cukorral, cukorral és vaníliafagylalttal. Citromlével ízesítjük, és poharakba töltjük. Díszíthetjük egy-egy szem eperrel. Hűtve tálaljuk.
A receptet  itt találtam.


Málnaturmix




Hozzávalók: 50 dkg málna, 5 dl tej, 2 dl tejszín, 5 dkg cukor
Elkészítés: A málnát összetörjük a turmixgépben, majd a többi hozzávalóval tovább turmixoljuk. Hűtőben hűtsük le.
A receptet itt találtam.



Málnás collins koktél


Hozzávalók: 50 ml málnás üdítő, 30 ml cukorszirup, 30 ml frissen facsart citromlé, 10 ml szénsavas víz. jégkocka, pár szem málna
Elkészítés: Nincs más dolgunk, mint a hozzávalókat összekeverni egy nagy shakerben és sok jéggel, jól behűtve tálalni.
A receptet  itt találtam.


Málnás-szedres-mézes limonádé



Hozzávalók kb. 1,5 literhez: 1,5 liter (buborékos vagy sima) ásványvíz, 15 szem málna, 15 szem  szeder, 1 lime és 1  citrom (vagy 2 citrom) leve, kb. 3-4 ek méz

Elkészítés:  A málnát és a szedret összeturmixoljuk, nagy üvegkancsóba tesszük. Hozzáöntjük a lime és a citrom kifacsart levét, majd az egészet felöntjük a vízzel. Annyi mézet keverünk bele, hogy kellemesen pikáns íze legyen. Hűtve, vagy jégkockával kínáljuk.
A receptet itt találtam.


Trópusi málnás koktél


Hozzávalók: fél banán, 1,5 dl 100%-os ananászlé, 3 evőkanál kókusztej, 5 dkg málna, esetleg valamilyen édesítőszer, tört jég.
Elkészítés: Az ananászlét, kókusztejet, a málnát és a banánt az édesítőszerrel összeturmixoljuk. Végül hozzáadjuk a tört jeget, és azzal is forgatjuk néhány másodpercig.  Frissen kínáljuk.
A receptet itt találtam.

És most jöjjenek a szesztartalmú változatok, melyek ajándéknak is kiválóak.


Málnalikőr


Hozzávalók: 1 kg málna, 7 dl vodka, 40 dkg cukor.
Elkészítés: A málnát egy kicsit nyomkodjuk össze, tegyük nagy befőttes üvegbe. Öntsük le az alkohollal. Szorosan zárjuk le. 5-6 hétig állni hagyjuk, néha rázogatni kell. Gézen átszűrjük. A cukrot 2 dl vízben forraljuk fel, míg teljesen el nem olvad benne. lehűtjük és hozzáöntjük az alkoholos málnához. Üvegekbe töltjük és néhány hétig pihentessük fogyasztás előtt.
A receptet  itt találtam.
Izgalmasnak tűnik még ez a XIX. századi recept is.


Málnás csokoládélikőr rózsaborssal




Hozzávalók: 5 dkg jó minőségű étcsokoládé (85%), 2 csapott ek Holland kakópor, 1 dl tejszín, 15 dkg cukor, 10 dkg málna (mirelit is lehet), 1 tk rózsabors, 1,5 dl sötét rum (pl Bacardi Black)
Elkészítés: A málnát szitán/szűrőn áttöröm. A kapott levet és pürét egy kis lábosban csomómentesre keverem a kakaóval, a cukorral, a tejszínnel és a mozsárban kevés cukorral porrá őrölt rózsaborssal, majd felforralom és hozzáadom az apró darabokra tördelt csokit. Tovább melegíteni nem kell, mert a forró tejszínes masszában a csoki szépen felolvad.
Ha a csoki felolvadt, hozzáöntöm a rumot, elkeverem, majd üvegbe töltöm.
Miután kihűlt, hűtőben tárolom.
A receptet itt találtam.


Ő pedig egy kakukktojás. Nem iható, de ígéretesnek tűnik.

Málnaecet


Kiváló dísze lehet konyhánknak, de ajándéknak is egyedi. 
Fogjuk össze egy kapor ernyős virágát, majd közepébe tegyünk pár szem málnát. Tetejénél fogva csúsztassuk egy nagyszájú üvegbe. Dobjunk mellé pár szem feketeborsot és mustármagot, majd öntsük fel almaecettel. Zárjuk le, két hét múlva már használhatjuk is.
A receptet itt találtam.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...