2014. április 4., péntek

Tavaszi felfrissülés - ételek, italok pitypangból, ibolyából

Idén igazán elkényeztet minket a tavasz, szinte szemmel látható sebességgel bomlanak ki a rügyek, borulnak virágba, zöldbe a fák, bokrok, rétek. Mindez a pompa nemcsak a szemnek, hanem a szájnak is ingere lehet, hiszen erdők, mezők, kertek ilyenkor számos kinccsel szolgálnak, kínálva tavaszi fáradtságunkra vitaminokat, értékes tápanyagokat.

Pitypang

Itt van mindjárt a gyomnövényként számon tartott pitypang, melynek levele, virága, gyökere egyaránt felhasználható.


Pitypang receptek innen-onnan

Vegyes pitypangsaláta. 
Olajból, borecetből vagy citromléből kevés só hozzáadásával salátaalapot készítünk. Ehhez apróra vágott zöldséget, (pl. petrezselyem, hagyma, metélőhagyma, medvehagyma) és szükség szerint finomra őrölt fűszert: kakukkfüvet, repkényt (nagyon keveset), majoránnát, bazsalikomot adunk. ízlés szerint más fűszereket is felhasználhatunk, így köményt, ánizst, koriandert, borágót, borsfüvet, lestyánt, zsályát, levendulát, rozmaringot. Ezekhez esetleg egy szétnyomott főtt burgonyát adunk. A finomra vágott zsenge pitypangleveleket a pácba tesszük, jól átforgatjuk és legalább egy órán át, ha van időnk, tovább állni hagyjuk.
A recept forrása: Szellem a fazékban

Kávépótló ital pitypang gyökérből
A gyökereket megmossuk, meghámozzuk és kb. fél centis karikákra vágjuk. Egy tepsin sütőbe helyezzük és 50 fokon kb. egy órán keresztül szárítjuk. Az immár összeesett száraz gyökereket durvára őröljük és kávét főzünk belőlük.
A recept forrása: Sokszínű vidék

Méz-szirup 
Hozzávalók: 30 dkg gyermekláncfű, 1 egész citrom, 1 kg cukor, 8 dl víz
Elkészítés: A virágokat, a felszeletelt citrommal, a vízzel kis lángon egy negyed óráig főzzük. Szűrjük le! Jól nyomkodjuk ki a virágokat és a citromot, melyek tartalma a szűrt léhez kerül! Adjuk hozzá a cukrot és szintén egy negyed óráig kisebb lángon főzzük!
Az elkészült méz-szirupot üvegekbe töltjük, és jól lezárjuk. Meleg párnák közé helyezzük kihűlésig. A készítmény egy évig eláll. Kiváló ízű lesz tőle a koktél és a desszert, de önállóan is fogyaszthatjuk.
A recept forrása: Zöld(örök)ség

Kedvcsinálónak








Ibolya

Az ibolya bizonyára mindenki számára kedves tavaszi növény szemet gyönyörködtető színével, illatával, formájával. Mindemellett még ehető is. Mindebből természetesen következik, hogy kiválóan alkalmas ételek díszítésére.


Ibolya receptek

Cukrozott ibolyavirágok
Hozzávalók: ibolyaszirom, cukor, légmentesen záródó üveg
Az ibolyaszirmokat és a cukrot felváltva a tisztára mosott és kiszárított üvegbe rétegezzük. A cukor mennyisége legyen másfél-kétszerese az ibolyáénak. Hűvös, sötét helyen tároljuk, és minden nap összerázzuk. Két hét után vagy ledaráljuk a virágszirmos cukrot vagy kiszedjük belőle a szirmokat és csak a cukrot tároljuk el.
 
Ibolyaszörp
Hozzávalók: két pohár virág, 4 pohár víz,2 db citrom, 1 kg cukor.
A két pohár virágra öntsünk nagyjából 4 pohár vizet és forraljuk fel. Csavarjuk bele két citrom levét és oldjunk fel benne 1 kg cukrot. Merülő mixerrel pépesítsük a virágokat majd szűrjük le. Még egyszer felforraljuk, főzzük addig, amíg besűrűsödik és tegyük tiszta üvegekbe.
A receptek forrása: Göcsej tájegység ízei
 
Kandírozott ibolya
Hozzávalók: ibolyavirág (az ibolyának ugyan csak a virágja ehető, ám ehhez a művelethez célszerű megtartani a szárát), tojásfehérje, porcukor
Villával kicsit lazítsuk fel a tojásfehérjét, igyekezzünk minél kevésbé habosítani. Mártsuk a tojásfehérjébe az ibolyát, majd a száránál fogva rögtön rázzuk is le róla a felesleget. Forgassuk azonnal porcukorba, majd helyezzük egy sütőpapírra. Szellős, napsütötte helyen kb. 3 óra alatt megszárad. Tépjük le a szárát, hagyjuk még egy napig szellőzni, majd dobozoljuk.
A recept forrása: Fűszer és Lélek

Még néhány kedvcsináló fotó
 





 
 
Erdő-mező kincsei:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...