2013. szeptember 3., kedd

Játék vízzel és festékkel


Vízfesték, ecset és rajzlap. Ugye ismerős az iskolából? Hányszor volt feladat, hogy lerajzoljunk valamit, azután kifessük. Nos, szintén alkotni szerető barátnőmmel együtt most egy kicsit máshogy nyúltunk ezekhez az eszközökhöz. Egy általa látott technikát próbáltunk megvalósítani, miszerint kellőképpen bevizezett papírra vittük fel a festéket, s hagytuk, hogy az a saját törvényei szerint szétfusson rajta. Lehet így pöttyözni, vonalakat húzni, íveket, indákat rajzolni, egymásba folyatni a színeket. Az eredmény pedig ennek megfelelően meglehetősen változatos: a foltoktól egészen a figurális alkotásokig minden belefér. Időbe telt, mire kikísérleteztük, hogy milyen papír a legmegfelelőbb, mennyire vizezzük azt be, mennyire legyen festékes illetve vizes az ecset, de jó móka volt, mint ahogy utána az alkotás is. Gyerekeknek is remek szórakozás, hiszen bátran szabadon engedhetik a fantáziájukat, s nem kell azzal foglalkozni, hogy minél szebb, szabályosabb formákat hozzanak létre. 

Amire szükséged lesz hozzá:
  • vízfesték (temperával is próbálkoztunk, de a sima vízfesték megfelelőbb volt)
  • puha ecsetek (többféle vastagságú)
  • akvarell papír
  • edény víznek
  • papírtörülköző vagy egy jó nedvszívó rongydarab (ha túl vizes lenne az ecseted)
  • szórófejjel rendelkező műanyag flakon a papír bevizezéséhez (ez el is hagyható, mert számunkra menet közben kiderült, hogy ecsettel jobban szabályozható a papír vizessége)


A munka menete:
  • Tiszta vízbe mártott ecsettel vizezd be a papír neked tetsző felét (más textúrájú lesz az eredmény, ha a simább, és más, ha az érdesebb oldalát használod). Ha nem nagy felületen akarsz dolgozni egyszerre, érdemesebb először csak a papír azon részét bevizezned, ahol kezded a festést. Ha nagyon vizes a papír, nagyon szétfolyik a festék, ez kevésbé alkalmas figurális alkotásra. Ha csak fényes, de nem tocsog, akkor határozottabb kontúrokat érsz el.
  • Vizezd be az ecsetet, festékezd be, s már jöhet is az alkotás. Érintsd a papírhoz, vagy húzz vele vonalakat, s hagyd, hogy a festék szétfusson a papíron. Engedd szabadon a fantáziádat.
Kísérleteink


Kísérletezés közben rájöttünk, hogy ha az ecset telítettebb festékkel, karakteresebbek lesznek a kontúrok, ha vizesebb, akkor nagyobbak lesznek a foltok, elmosódottabbak a körvonalak. Továbbá az is tapasztalat, hogy az egyes színek máshogy "működnek".

Alkotásaink

Virág levelekkel
Virág indával
Naplemente
A Nagy Korallzátony
Szülinapi lufik
Hullámtörés
Az élet fája
Tulipánok

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...