2013. augusztus 28., szerda

10 egyszerű ötlet, amivel optikailag növelheted a teret

Nem mindenkinek adatik meg, hogy jókora házban, hatalmas terek között élje az életét. S - valljuk be - nem is mindenki szereti a túl nagy tereket. Egy kis lakásnak számos előnye van: olcsóbb, kisebb a rezsi, kuckósabb, valahogy minden jobban kéznél van, egyszóval szerethető. Néhány apró trükk pedig segít, hogyan varázsoljuk magunk körül ezt a barátságos teret optikailag nagyobbá.

1. Törekedj egyszerűségre!
Ez a legfontosabb, ha növelni akarod a teret. A túl sok egymást ütő, eltérő használati tárgy, bútor, kiegészítő zsúfoltságot kelt, az pedig kisebbíti a teret. Amire nincs szükséged, attól bátran szabadulj meg, ami pedig megmarad, azt rendezd fiókokban, szekrényekben, polcokon. (A polcok az apró lakások nagy barátai: tároló funkciójuk mellett díszítenek is, és nagyon sokféle változatban kaphatóak/készíthetőek.)

2. Hozd be a fényt!
Minél több a fény, annál tágasabbnak tűnik a tér. Ha nincs elég természetes fény, használj mesterségeset, de kerüld a nagydarab világítótesteket, mert túl sok vizuális teret foglalnak. Inkább próbálj süllyesztett világítást vagy karcsú, magas állólámpát használni. 

3. Válassz világos színeket!
A világos, semleges színek természetes benyomást keltenek, nyitottabbá teszik a teret. Természetesen azért nem kell lemondanod a színekről, hiszen azokat becsempészheted egy-egy kiegészítő formájában.

4. Tekints el a testes bútoroktól!
Még ha nem is foglalnak túl sok helyet, vizuálisan telítik a teret. Használj inkább egyszerű vonalú bútorokat, még jobb, ha ezek lábakon állnak.

5. Figyelj az ablakdekorációra!
Ha nincs feltétlenül szükséged rá, akár el is hagyhatod a függönyt. Ha mégis teszel, olyat válassz, ami illik a falakhoz. A túl sok kontraszt szűkíti a teret.

6. Kerüld a túl sok mellékes részletet!
A tiszta vonalak és az egyszerű minták a legjobb választás a tér nagyobbítására, mert nem nyomják agyon a azt.

7. Szerezz be multifunkcionális bútorokat!
Ha tágas térre vágysz, a legkézenfekvőbb megoldás a jól megválogatott, minél kevesebb bútor. Ehhez szükséged lesz olyanokra, amelyek több funkciót is betöltenek. Például egy puff, amit dohányzóasztalként is használhatsz; egy ágy, ami alá fiókokat tehetsz, vagy amit szekrényfalból nyithatsz le; egy aprócska dolgozószobát rejtő szekrény; lenyitható asztal a konyhába stb. Ezek mind-mind segítenek szabadabbá tenni a teret.

8.Játssz a fényes felületekkel!
A tükrök vagy a bútorok fényes felületei visszatükrözik a fényt, nagyobbítják a teret.

9. Használj átlátszó bútorokat!
Az üveg vagy átlátszó műanyag bútorok könnyű megoldást nyújtanak a tér nagyobbítására, mivel vizuálisan szabadon hagyják a helyet, stílusosak, és betöltik az összes funkciót, amire szükséged van. A legjobb darabok erre az asztalok, székek, asztali lámpák. De természetesen itt is a mérték a lényeg.

10. Helyettesítsd az ajtókat!
Ha feltétlenül szükséged van ajtóra, inkább tolóajtót válassz, hiszen ez nem foglal el extra helyet a térből. Ha nincs fontos szerepe az ajtónak, hagyd el.

S természetesen mindehhez egy kis segítség inspiráló képekkel.

10 tricks to make a small space look bigger


S egy modern apartman, aminek ugyan nagy a belmagassága, de nem rendelkezik hatalmas terekkel, szolgál viszont remek térrendezési ötletekkel.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...