2013. május 17., péntek

Séta Monet kertjében

Claude Monet (1840-1926) a francia impresszionizmus egyik megteremtője. A mozgalom nevét tulajdonképpen egyik festménye, az Impresszió, a felkelő Nap adta. Festészetének fő jellemzője, hogy az azonnali vizuális benyomásra összpontosít - például, hogy a fény egy adott pillanatban miként hat a látványra. 1891-ben elkezdett dolgozni egy képsorozaton, főleg a Givernyben lévő kerti tavat örökítette meg.


Monet 1883-ban feleségével, Alice Hoschedével népszerű festményei bevételéből egy hajdani almabor-készítő gazdaságot vásárolt Párizstól északnyugatra, Givernyben, és itt töltötte élete hátralévő részét.


 A kert eredetileg csupán egy gyümölcstermesztésre használt terület volt, Monet azonban az elhanyagolt kéthektáros földet buja virágoskertté alakította. Gondoskodott róla, hogy minden évszakban gyönyörű, dús és burjánzó legyen. Virágokat ültetett szín és méret szerint, lugasokkal és ívekkel emelve ki a színeket.


Monet 1893-ban megvásárolta a ház közelében, az út túloldalán  fekvő földterületet, rajta egy kis tóval, hogy vízinövényeket telepítsen bele. A nagy művész szenvedélyes természetbarát volt, és a következő években nekilátott, hogy aprólékos gonddal kialakítsa a vízi világot. Sokféle színes virággal és cserjével ültette körül a tavat, valóságos kis Paradicsomot hozott létre, amelyet jól ismerhetünk festményeiről.


És ha már a kertet megnéztük, a házat se hagyjuk ki. Sajátos atmoszférát áraszt, festővászonra kívánkozó színvilággal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...